2016-08-19

Förberedelser inför resan

Att ta ledigt för en låresa kräver sina förberedelser, att vi ska resa genom en av världens administrativt krångligaste regioner gör det så klar inte lättare. Men efter några veckors krångel börjar vi närma oss avfärdsdatum. På tisdag lämnar vi Sverige!

Sedan den första augusti har vi båda varit tjänstlediga. Nu har det varit fullt fokus på resan: adressändring, autogiro, reseförsäkring, pass, visum, fullmakter, packning, vaccinering och reseplanering. Johanna har också lagt en hel del tid på att bygga denna fina hemsida.

Klurigt med visumansökningar
Under augusti har vi besökt Stockholm och Göteborg för att ordna med visum, något som inte varit helt okomplicerat. Ansökan till Iran skulle innehålla många bilagor och allt ifrån sin farfars namn till var i Iran vi skulle åka. Den iranska ambassaden ligger dessutom otillgängligt långt ut på Lidingö (med tre meter höga stängsel runt hela byggnaden). Och trots att vi var i Stockholm fick vi hyra en bilpoolsbil för att hinna ut till ambassaden, som endast är öppen för visumansökningar mellan klockan 9 och 12 på fredagar.

Med ansökan väl inlämnad och klar tog det bara 4 arbetsdagar innan vi hade våra pass med visum till Iran i brevlådan hos Johannas föräldrar på västkusten. Förutom Iran är det många länder längs vägen dit vi behöver visum, men flera av länderna har ingen ambassad i Sverige, så vi kommer få stanna längs vägen och ansöka om visum.

Vi åkte även till Kinas konsulat i Göteborg för att söka visum, men oturligt nog ändrades reglerna bara någon vecka innan. För att få visum var vi tvugna att även ha med våra gamla utgångna pass, annars gjordes ansökan på obestämd tid med oviss utgång. Dessutom behövde vi ha boende bokat för hela resan och uppvisa biljetterna för inresa och utresa. Eftersom våra gamla pass (kanske) finns nedpackade i något förråd i Eskilstuna, och det inte är så lätt att ordna inresebiljetter om man tänkt komma med någon lokal taxi från Kirgizistan, bestämde vi oss för att strunta i visumansökan till Kina här i Sverige. Vi vill hellre komma iväg på resan och får försöka igen med visum till Kina när vi närmar oss gränsen.

Lätt packade ;)
Vad ska man packa när man ska resa i genom över 20 olika länder under ett års tid med årstider som varierar från 40 grader plus till 20 grader minus, samtidigt som man inte vill kånka på allt för mycket? Ja, detta har vi grubblat en hel del på.

Vi vill så klart ha en så slimmad packning som möjligt. Vi har vägt alla våra kläder och varenda pryl på köksvåg för att avgöra vad vi ska ta med. Kläder väger mycket mer än vad man kan tro. Något som vi dessutom upptäkt är att herrkläder väger betydligt mer än damkläder. Ett par boxerkalsonger (70 g) väger mer än en av Johannas klänningar (50 g), surt! Jag fick gå till damavdelningen för att hitta en skjorta som var lätt nog för att kvala in i packningen (100 g).

Kan tyckas nördigt att springa runt i affärer med en våg, men i slutändan gör det några kilo på packningen. Nu har vi packning för fjällvandring, inklusive tält, sovsäck och liggunderlag, varma och svala kläder, dator, systemkamera och en gopro, "viktiga papper" mm, allt för ca 15 kg var. Det känner vi oss rätt nöjda med :)

Back to blogs >>

Comments

Erik | 2016-08-22 14:12:28
Ser fram emot att följa er resa (boende, aktiviteter, problem) samt uppdateringar av packningen! Då det ser ut som att ni tagit med dunsäckar men skurit ner på antalet ombyten får jag väl gissa att ni tänker bo civiliserat nog för tvätterier med korta avstickare upp i bergen? Ha det bra!

Mattis | 2016-08-20 11:30:59
Coolt lycka till!

Why a Honeyyear?

The honeyyear is part of our ambition to live a more sustainable life. We want to explore the world, enjoy the amazing things in life and grow as human beings - all in a sustainable way. Travelling the old silk road by train will be a great adventure to start with! Read more here >>

- Sign up for updates -

Give a tip

Photos

Quiz

Design: Johanna Lakso | Updated: 2017-07-30 in Stenungsund