2016-07-04

Honeyyear - en resa runt världen med miljön i tanken

Att ta ledigt från jobbet i ett år för att resa iväg på bröllopsresa låter som en dröm som man snabbt slår bort i vardagen. Men nu börjar denna dröm kännas allt mer verklig för oss, för snart bär det iväg på vårt "honeyyear".

Det är mycket att fixa inför ett bröllop så allt praktiskt inför resan har hamnat lite i skymundan till förmån för bröllopet. Men vi har så klart ändå hunnit tänka, prata och drömma om resan. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna vi fått när vi berättat om våra äventyrsplaner.

Varför ett honeyyear?
Vi ville göra något hållbart och extra minnesvärt av vår bröllopsresa. Och vi ville få mer tid att umgås med varandra, i vardagen kan det lätt bli stressigt och hetsigt med mycket andra saker som ska hinnas med hela tiden. Därför ser vi väldigt mycket fram emot denna spännande resa, där vi kommer få se stora delar av världen tillsammans. Det kommer bli en fantastisk upplevelse som vi kommer att minnas hela livet!

Vart ska ni åka?
Planen är att resa den gamla sidenvägen hela vägen till Sydostasien, eller kanske till Oceanien om vi hinner. Vi vill båda bidra till ett mer hållbart samhälle och kände att det skulle bli spännande att prova att ta tåget till Thailand. Då blir själva resan målet och vi ser fram emot många fina upplevelser längs vägen.

Hur kom ni på iden med ett honeyyear?
Vi kom på iden för ungefär ett och ett halvt år sedan. Linus hade varit sugen på att göra en längre resa i flera år, samtidigt som vi funderade lite på att gifta oss. Johanna gjorde slag i saken och friade under en skidresa i Frankrike på nyårsnatten 2015. Därmed tyckte vi båda att det var en utmärkt anledning att förverkliga våra drömmar, ta ledigt från jobb och andra måsten, och bara resa iväg på äventyr i ett år.

Varför vill ni resa sidenvägen genom Centralasien?
Det är en del av värden som man knappt ens sett på en karta, så det känns spännande att få upptäcka dessa länder, det finns också mycket historia längs gamla sidenvägen. Dessutom finns det massor av häftiga berg. Vi gillar att fjällvandra och kommer att ta med oss utrustning för att kunna vandra i bergen i Georgien, Iran, Kirgizistan, Tibet och Nepal. Slutligen blir det nog lite sol, bad och dykning i Sydostasien och Indonesien.

Varför utan att flyga?
Alla vet nog att flyget bidrar till klimatförändringen. Tyvärr fortsätter utsläppen från flygsektorn att öka trots den medvetenhet som finns kring vilket katastrofalt tillstånd jorden och mänskligheten befinner sig i. Därför har vi valt tåg som huvudsakligt transportmedel och kommer undvika att flyga så långt det är möjligt. Vi försöker även minska vårt klimatavtryck så mycket som möjligt genom att undvika onödig konsumtion, välja vegetarisk mat, använda bilpool och annat klimatsmart.

Hur har ni råd att vara tjänstlediga och resa ett helt år?
Att leva klimatsmart är inte bara resurseffektivt utan också billigt. Vi har kunnat spara pengar genom att inte äga egen bil, semestra billigt i Sverige och undvika onödiga inköp. Vi planerar också att resa och bo relativt billigt och har en budget per person på ca hundra tusen kronor för tio månader. Att konsumera mindre för att ha råd att vara ledig ett år och resa är dessutom den största miljöinsatsen, efter som det minskat våra utsläpp så pass mycket.

Vi ser väldigt mycket fram emot den här resan och att få spendera mer tid med varandra. Förhoppningsvis får vi lära oss mycket både om oss själva och vår omvärld. Under resan kommer vi att blogga regelbundet på både svenska och engelska här på hemsidan, så följ gärna med oss längs sidenvägen :)

På återseende!

Back to blogs >>

Comments

Why a Honeyyear?

The honeyyear is part of our ambition to live a more sustainable life. We want to explore the world, enjoy the amazing things in life and grow as human beings - all in a sustainable way. Travelling the old silk road by train will be a great adventure to start with! Read more here >>

- Sign up for updates -

Give a tip

Photos

Quiz

Design: Johanna Lakso | Updated: 2017-07-30 in Stenungsund