2016-10-12

Är Sverige bäst på jämlikhet?

Det är lätt att bli hemmablind, men när man reser ställs mycket i perspektiv till hur det är i Sverige. Jämlikhet och jämställdhet är två frågor som vi har försökt diskutera med människor vi mött på resan.

För oss i Sverige är det idag självklart att du som kvinna själv bestämmer över din framtid eller att du kan vara öppet homosexuell. I flera av de länder som vi rest igenom är detta inte alltid lika självklart... men vi får heller inte glömma att det inte alltid varit självklart i Sverige. För bara 100 år sedan var Sverige ett ganska fattigt land där kvinnor inte hade rösträtt. Utvecklingen vi sett de senaste hundra åren kan nästan uppfattas som makalös. Vad var det egentligen som möjliggjorde denna utveckling?

När vi i Georgien fick höra att den senaste Prideparaden innehållandes ett tjugotal personer, nästan blivit lynchad av tusentals religiösa motdemonstranter, blev vi väldigt chockade. Kontrasten till Pride i Sverige där högt uppsatta politiker gärna går med var stor. Efter några dagars funderande ville vi veta mer, kan man alls vara öppet homosexuell i Georgien? De vi frågade svarade att nej inte offentligt, men beroende på vilka vänner du har kan du eventuellt berätta för dem. De upplevde emellertid att diskussionen tagit några små steg framåt de senaste åren.

Ett annat förvånande exempel är från Armenien där vi mötte flera utbildade ogifta kvinnor som var tvungna att bo kvar hemma. Även om de hade studerat och bott själva på annan ort i flera år förväntades de flytta hem till familjen efter studierna i väntan på giftermål. Det är lätt att förstå frustrationen i att behöva bo hemma hos mamma och pappa när man är 28 år, utan möjlighet att jobba med det man är utbildad till och ibland även förbjuden att köra med bilen utanför staden.

Är Sverige bäst på jämlikhet? Det känns ibland så och när vi kollar i internationella index ligger Sverige på topp 10. Att Sverige rankar bättre än både Georgien och Armenien är kanske inte så förvånande, men även när vi pratar med andra resenärer från väst t.ex. Tyskland så känns det lite som att åka tio år tillbaka i tiden. Yrkesverksamma kvinnor har inte samma status som män och lite trakasserier ska man nog behöva stå ut med som kvinna, "det är ju ändå mest på skämt".

När vi fått frågor om hur utvecklingen i Sverige gått till var det inte helt lätt att svara på, men vi har varje gång hävdat att olika folkrörelser har haft ett stort inflytande. En opinion och allmän diskussion som långsamt förflyttar normer. Politiker som lyssnat och förändrat lagar för ökad jämlikhet. Kanske inte helt lätt att bara kopiera och klistra in i ett helt annat land, men kanske ändå ett svar som ger hopp om att kämpa vidare i frågorna.

Back to blogs >>

Comments

Elisabeth Lakso | 2016-10-16 20:58:50
Ja vi har kommit långt här, men ändå så är det lätt att klassa in människor i olika "fack", invandrare, homosexuella, religiösa, etc. Istället för att se människor som den person de är. Vi hade en gång en föreläsare som var engelsman som flyttat till Sverige och pratade om den "osynliga" klassindelningen som vi gör, genom frågor som var du bor, område, villa/ lägenhet, vad du ska göra på helgen, tex sommarstuga. Det var intressant och öppnade ögonen för att vi ändå inte är helt jämlika.

Jan-Erik Lakso | 2016-10-14 07:47:27
Vilken bra och tänkvärd blogg, tycker vi, då sitter runt frukostbordet hemma hos Sylvia och pratar. Vi kan verkligen känna oss lyckligt lottade att vi bor i Sverige. Men, som Pernilla, säger, vi har fortfarande en hel del att göra här. Pernilla reste i Italien och fick sig en del tankeställare. Hon hörde en ung mans resonemang som fick henne att må illa! Det blev en fortsatt intressant diskusion här. Hoppas ni har det bra och vi önskar er fortsatt lycklig resa. Pernilla, Sylvia och Janne

Why a Honeyyear?

The honeyyear is part of our ambition to live a more sustainable life. We want to explore the world, enjoy the amazing things in life and grow as human beings - all in a sustainable way. Travelling the old silk road by train will be a great adventure to start with! Read more here >>

- Sign up for updates -

Give a tip

Photos

Quiz

Design: Johanna Lakso | Updated: 2017-07-30 in Stenungsund